Събития & Новини

Камери на матурите

atura     Тази година всички матури ще се записват. Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева ще разпореди на директорите да монтират камери в изпитните зали, дори ако за целта трябва да преместят тези от коридорите. Записите ще се пазят и при съмнения за преписване и подсказване могат да бъдат прегледани, предаде Стандарт нюз.

Просветният министър проф. Тодор Танев излезе с идея за нов вид изпит, който да стане вход за всички университети. Матурата според него е прекалено лесна за целта и мери усреднени знания, затова не може да изпълнява тази роля. Неговата идея е въпросният изпит да мери умението да мислиш, като за пример даде международния изпит GMAT. Според Танев можело да адаптираме именно този тест като вход за българските университети. Танев лансира и идеята за по-масово въвеждане на "колежанско" образование след средното, което да трае две или три години, и завършилите го да излизат с майсторски тапии. Според него в професионалните гимназии се обучават чираците и калфите, а все някой трябвало да подготвя и майсторите. Той поясни, че в момента например медицинските сестри учат четири години, но част от нещата, които изучават, не са им необходими. Можело този тип колежи да не са част от висшите училища и да се въведат именно за тях. Танев се обяви и за IT революция в образованието. В момента се работи за закупуване на "специални таблети", които да се използват в клас. Те ще бъдат с три бутона, пригодени специално за обучение и на тях децата няма да могат да си играят.

НОВО

Кандидатстудентнска борса 2015

25-26 Февруари - София
04-05 Март - Пловдив
09-10 Март - Монтана
12-13 Март - Велико Търново
16-17 Март - Добрич
18-19 Март - Варна
20-21 Март - Бургас
23-24 Март - Хасково
25-26 Март - Стара Загора

Участие на Националната търговско-банкова гимназия, гр. София в международни икономически състезания в Ню Йорк

tbg  От 9 до 11 април 2013 година в Ню Йорк, САЩ се проведе седемнадесетият международен панаир на учебно-тренировъчни фирми Virtual Enterprises International. В панаира участваха 147 учебни търговски фирми от четири континента.
НТБГ се представи с две учебно-тренировъчни фирми – УТФ „ТандемДжуниър” ООД и УТФ „Био Кенди” ООД и спечели 5 призови награди.

Учениците от „Тандем Джуниър” ООД развяха на три пъти българския флаг от официалната трибуна на панаира по време на тяхното награждаване:

• за професионално обслужване на клиенти,

• за най-добър фирмен щанд,

• за професионално изработен фирмен каталог.

Екипът на учебна фирма „Био Кенди” ООД бе отличен от журито на панаира в категорията за професионално обслужване на клиенти.

Освен тези награди ученичката Диана Петрова със своя интернационален отбор спечели трето място в състезанието Global Business Challenge, а Илиян Геров и Михаил Стефанов достигнаха до финал, конкурирайки се с общо 25 отбора. Отборите работиха по задание на Harvard Business School, свързано с анализ на данни за компанията Старбъкс.

 

Източник: mon.bg

Инструктаж за зрелостника

Инструктаж за зрелостника

Преди започване на държавния зрелостен изпит зрелостникът:

  • Влиза в изпитната зала с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити;

    продължава>